Pro Balanza
welkom
Is het tijd voor een goed gesprek?
Hulp vragen
Relatie therapie
Vakantiecoach Trudy van Bochove geeft training
Time Out
Effectieve hulp
Young Family Counselling
Counselling in bedrijf
(late)Summerschool 2014 voor coaches en counsellors
Training in crisiscommunicatie
Supervisie en Masterclass counselling
Contact
Agenda
via Pro Balanza naar rustig vaarwater
(late)Summerschool 2014 voor coaches en counsellors

(late)Summerschool
Weekend 10,11 en 12 oktober 2014
De Boshoek te Voorthuizen
Thema: Crisis en trauma bij cliënten 

De training in crisiscounselling staat uitgebreid beschreven onder het kopje 'training in crisiscounselling
links in de menubalk.

En hoe is het bij jou? Neemt de crisis je mee in de ontmoediging om te kunnen en durven ondernemen? Dit is het tweede deel van de summerschool waarin jij centraal staat. Welke verbindingen kun je aangaan om het verschil te maken? Laten we onze (potentiële) successen delen met elkaar!

De (late)summerschool start vrijdagavond 20.00 uur en zal eindigen zondagmiddag om 16.00 uur.

Kosten: 395,00 excl. BTW, all inn.  2x overnachting, ontbijt,lunch,diner  en onbeperkt koffie/thee. Op basis van een gedeelde slaapkamer. Je kunt een lakenpakket huren voor 15 euro maar je kan ook je eigen lakens of slaapzak meenemen.

Vroegboekers krijgen korting. Schrijf je je in voor 18 juli a.s. en je krijgt 45 euro korting en blijft er een bedrag van 350.00 euro over ex. btw. 
Je bent welkom op vrijdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur Interesse?  of wil je meer informatie? mail info@probalanza.nl

We ontmoeten je graag op de (late)Summerschool

trainers:

Trudy van Bochove
Antoinette Kuiper

Met ondersteuning van Trudy van der Jagt - psycholoog
en co-creators: Fenneke, Marianne, Erni en Dick

impressie summerschool 2013:
http://youtu.be/CV-cprTnu3w

Kom naar de (late) Summeschool van 2014. Je krijgt een gedegen training in crisiscommunicatie (met certificaat en pe punten)
En een inspirerende workshop zodat jij ook het verschil gaat maken in jouw regio.
we verblijven dit jaar op mijn nieuwe werkplek:  recreatiepark de Boshoek. www.deboshoek.nl 
Er zijn 2 16-persoons luxe bungalows gereserveerd. Er is de gelegenheid om te zwemmen en gebruik te maken van sauna en stoombad.

programma:

Vrijdagavond ontvangst vanaf 18.00 uur

20.00 - 22.00 kennismakingprogramma

Zaterdag:

8.30 - 9.30 ontbijt
10.00 - 12.30 crisis en trauma
12.30 - 13.30 lunch
14.00 - 17.00 crisis en trauma
18.00 - 19.30 diner
21.00 - ......   avondprogramma

Zondag:

8.30 - 9.30 ontbijt
10.00 - 12.30 crisis en trauma
12.30 - 13.30 lunch
14.00 - 16.00 inspiratie workshop
16.00 - afronding 
 

 

 

               
    

 

 
                       


Summerschool voor coaches en counsellors 2012
                    

Making the difference...

                                    

embed>

In  het Keltelhuis van zeilfabriek de Morra  in Hemelum, Friesland wordt dit jaar de 2e editie van de Summerschool voor coaches en counsellors georganiseerd. De Summerschool is geaccrediteerd voor 20 PE punten van de ABvC, 8 punten voor de NFG.

 

Tijdens deze 2-daagse Summerschool onderzoeken we hoe empathie een weg baant voor meer oplossend vermogen. We ontdekken eigen mogelijkheden en onbewuste blokkades om werkelijk empatisch te werken.

 

Programma: Zaterdagochtend ontvangst tussen tussen 8.30 en 9.30

Start programma 10.00

Zaal open 09.00

 

Afsluiting zondagmiddag om 16.30

Zaterdag:
Masterclass empathie
Empathie als instrument.
Wat is nu écht empatisch reageren?
Wanneer is dit wenselijk en wanneer stagneert dit proces?
Trudy van Bochove laat je ervaren hoe je dichtbij jouw client kunt staan en daarin empathie professioneel en authentiek kunt inzetten.

Zondag:
Masterclass oplossingsgericht werken
Hoe kan ik een oplossingsrevolutie aanwakkeren bij mijn cliënt?
Kan ik mijn cliënt uit de slachtofferrol krijgen?
Hoe breng ik humor in een gesprek?
Hoe creeer ik meer zelfvertrouwen bij mijn client?

Door briljante vragen te stellen, stap je zelf uit je comfortzone en wordt je gesprekspartner uitgenodigd om eigen creativiteit
en vermogens aan te boren.

Arjan van Dijk leert je concrete tools aan om dit in te zetten richting je cliënten.

 

Avondprogramma:

(Re)creatief avondprogramma rond het thema “improviseren kun je leren”. 

 

 

Workshopleiders en organisatie:

 

Arjan van Dijk – senior trainer/coach 

Trudy van Bochove –trainer/coach/docent 

 

Met ondersteuning van Trudy van der Jagt – psycholoog 

En diverse co-creators.
We ontmoeten je graag op de summerschool!

Wat kost het?

Tarief € 315,00  incl BTW bij inschrijving voor 1 april 2012: € 295,00

Prijs inclusief materiaal, koffie/thee, 2 keer lunch, 1 keer diner, 1 keer ontbijt.

En 1 overnachting op basic slaapzaal voor maximaal 4 personen.

 

Extra mogelijkheden en apart te boeken:

 

2 persoonskamer: extra € 15,00 pp maximaal 10 kamers

1 persoonskamer : extra  €  17.50 pp  maximaal 5 kamers

Campingplek in directe omgeving € 11.50 extra  6 plekken

 

Aankomst op vrijdag 24 augustus

Slaapplaats inclusief ontbijt op zaterdagmorgen:

€ 30,00 

Carpoolmogelijkheden worden geregeld.

 

Voor wie?

Coaches, counsellors, studenten aan coach/counselloropleidingen.

 

Informatie  info@probalanza.nl  of gebruik onderstaand inschrijfformulier

http://www.123contactform.com/form-288837/Summerschool-2012-Voor-Coaches-En-Counsellors


Impressie 2011:Summerschool voor counsellors en coaches: weekend 20/21 augustus 2011 in het prachtige klooster Huize Damiaan te Simpelveld.

 

 

Counselling Summerschool: praktische én persoonlijke ontwikkeling

Ruim eerst je eigen 'rommel' op
Simpelveld – 'Counsellen vanuit een vergelijkbaar verleden als je cliënt is niet per se een meerwaarde om het vak goed uit te oefenen. Sterker nog, eigen pijn van de counsellor kan die van de cliënt zelfs verhogen. Ervaringsdeskundigheid kan hooguit pas wat opleveren, als de counsellor eerst zijn eigen 'rommel' heeft opgeruimd. Bovendien moet de counsellor er alert op blijven dat zijn of haar eigen ervaringen een blijvende valkuil vormen in de hulpverlening.'

Dit is een van de conclusies die de deelnemers trekken tijdens de eerste Counselling Summerschool in het Limburgse Simpelveld. De Summerschool (incl. masterclass) is georganiseerd door Trudy van Bochove van Probalanza en bedoeld voor zowel counsellors in bedrijf als in opleiding. Rode draad: communicatie. 33 deelnemers doen een weekend lang ervaring op met diverse counsellingmethodieken en leren en passant meer over zichzelf, ter vergroting van hun eigen innerlijke stabiliteit.

Genogram en dramadriehoek

Een van de methodieken waar de deelnemers zich in verdiepen, is het ‘genogram’: een schema waarmee de persoonlijke overtuigingen van ouders en grootouders in kaart worden gebracht. Vaak neemt een kind de overtuigingen van vader of moeder onbewust over tijdens de opvoeding. Bij het invullen van het genogram gaat het dan ook om de vraag: ‘Wiens weggetje bewandel jij?' en 'Hoe behulpzaam of belemmerend zijn de bijbehorende overtuigingen voor jou?' De summerschool deelnemers vullen het genogram voor zichzelf in, wat bij enkelen tot verrassende inzichten leidt.

Ook de dramadriehoek wordt besproken, die bestaat uit de rollen 'redder', 'slachtoffer' en 'aanklager'. De deelnemers leren dat counsellors nogal eens de neiging hebben in de valkuil van de dramadriehoek te stappen. Zij werpen zich op als redder van hun cliënt, omdat ze denken te weten wat deze voelt en nodig heeft. Daarmee bevestigen ze hun cliënt in de rol van slachtoffer en stemmen zij, zonder zich daarvan bewust te zijn, eenzijdig hun gesprekken af op: zichzelf. Cliënten voelen zich niet erkend en wisselen de rol van slachtoffer in voor die van aanklager; ze worden boos op de counsellor. De counsellor op zijn of haar beurt schiet vanuit de reddersrol ook naar de rol van aanklager, verbaasd of boos als hij is omdat de client niet dankbaar is voor de geboden hulp. Drama compleet.

Omdat de dramadriehoek versterkt kan worden door de persoonlijke overtuigingen van de counsellor, is het zaak deze goed te onderzoeken. De deelnemers krijgen dan ook de opdracht om het genogram er weer bij te pakken en hun eigen valkuilen rond de dramadriehoek in groepjes in kaart brengen.

Speelse oefeningen

Naast deze meer conventionele methodieken is er ook ruimte voor speelse oefeningen, zoals het tekenen van het 'eiland van de belevingswereld'. De deelnemers leren samen met hun cliënt een landkaart te tekenen, waarmee ze de route van probleem naar oplossing op een creatieve manier letterlijk in kaart kunnen brengen. De oefening leidt tot fraaie beelden en dichterlijke benamingen als ‘Strand van de vertwijfeling’ en ‘Doorwaadbare plaatsen’ in een rivier, op weg naar het kasteeltje ‘Studie afgerond.’

Ook wordt een oefening gedaan met 'opstellingen', een methodiek om meer inzicht te krijgen in een vraagstuk door het visueel uit te beelden, op te stellen. Dit kan o.a. gedaan worden met poppen, maar ook met mensen die de betrokkenen representeren. “Om ruis op de lijn te voorkomen is het wat mij betreft cruciaal dat de persoon die opgesteld wordt geen weet heeft van de vraag die de opsteller heeft”, stelt counsellor en begeleider Trudy van Bochove. De oefening leidt tot ontroerende taferelen en voor een aantal verraste deelnemers inderdaad tot een antwoord op hun niet-uitgesproken vraag.

Opruimen

De oefeningen blijken een goede voedingsbodem te hebben gelegd voor een debat over de stelling: ‘Ervaringsdeskundigheid: competentie of valkuil?’ Eén steeds terugkerend inzicht: ervaringsdeskundigheid is niet per se een meerwaarde voor vakbekwaam counsellorschap. Er zijn juist veel valkuilen, zoals ‘leedconcurrentie’ en 'compassiemoeheid'. Een ander gevaar: de persoonlijke ervaringen van de counsellor worden een-op-een geprojecteerd op de cliënt, terwijl die hele andere gevoelens bij de gebeurtenis kan hebben. Ervaringsdeskundigheid expliciet inzetten als ‘unique selling point’ -zoals vaak op websites te lezen is- kan bovendien leiden tot de beruchte dramadriehoek. Misschien zelfs een bermudadriehoek waarin de cliënt gekwetst verdwijnt en nooit meer terugkomt, boos of verdrietig als hij of zij is op de counsellor, die zich door gebrekkig zelfinzicht van geen kwaad bewust is.

Wijze lessen

De oefeningen en gesprekken in het weekend zijn duidelijk niet alleen van belang voor de cliënten van de deelnemers, maar ook zeer verrijkend voor henzelf. Ook counsellors, of misschien juist zij, moeten hun ‘levenshuiswerk’ blijven doen; een opgeruimd hoofd counselt immers netjes. Met deze wijze lessen en een schat aan nieuwe methodieken keren de deelnemers na twee intensieve dagen tevreden huiswaarts.

Peter le Nobel en Annemarie de Groot
deelnemers Counseling Summerschool 2011

 

De Counselling Summerschool (incl. masterclass) vond plaats op 20-21 augustus 2011 en stond onder leiding van Trudy van Bochove: docent/trainer counselling en organisator, en Trudy van der Jagt: psycholoog NIP.

De 33 deelnemers ontvangen nu  20 pe punten AbvC en 10 pe punten NFG. De Summerschool  2012 staat  gepland voor  25 en 26 augustus 2012. Wilt u op de hoogte blijven, stuur dan een mail naar info@probalanza.nl.